Autor: Александар Видосављевић Broj strana: 962 Format: B-5 Povez: Тврд Cena: 2500 дин. Biblioteka: Oblast:
Ocena

Александар Видосављевић – Археологија календара

 

У књизи Археологија календара, Александар Видосављевић се бави историјом календара. Посебну пажњу аутор је посветио реконструкцији календара Старих Словена.

Полазећи од основних поставки, а то су познате чињенице из историје календара и историје Цркве, аутор кроз народне обичаје савремених Словена и европских народа показује исправност поставки Јакоба Грима о изгледу недеље код старих Словена и њиховом гледању на календар.

Народни обичаји нашег народа и познати подаци из историје, који су у књизи упоредо дати, чине темељ за сагледавање изгледа календара који су користили наши преци. Његови реликти су и данас живи.

Резултат до кога у својим истраживањима долази аутор јесте једно складно решење не само изгледа календара већ и објашњење неких до данас нерешених загонетки о вези годишњег циклуса са народним обичајима и народним култом. Књига такође доноси и један нови поглед на римски календар и објашњава нека његова недовољно јасна места.

Археологија келендара представља једну узбудљиву шетњу кроз набројане теме, која се завршава далекосежним закључцима о изгледу календара и међусобном прожимању европских народа у гледању на мерење времена.